Nyereményjátékok és ingyenes termékminták

 

 

Egyéni keresés

Komondor


A fajta története, kialakulása
Származását tekintve ősidők óta a pásztorok mellett szolgáló magyar fajta. Nomád őseinkkel vándorolva védték a legfontosabb vagyontárgyakat, a nyájat, csordát a vadállatoktól és ellenséges emberektől egyaránt. A komondor feladata tehát nem a terelés volt, azt a kisebb kutyák végezték.
Tekintélyes és különleges bundája tökéletes védelmet nyújtott mind a nyári 30 fok körüli hőmérséklet, mind a téli mínusz 30 fok ellen. Bundája páncélszerűen működött az esetleges farkasokkal való ütközetben is. A fajtát a kuvasztól csak a huszadik század elejétől különböztették meg egyértelműen. Ezek után kezdte meg világ körüli hódító útját. Talán nem elfogultság azt állítani, hogy a leglátványosabb fajták közé tartozik. A kutyakiállítások látogatói mindig megcsodálják a hatalmas, különleges szőrzetű komondorokat.

Viselkedés és jellem
Gazdájához feltétel nélkül ragaszkodó, de rendkívül önálló kutya. Évezredeken át önállóan őrizte, amit rábíztak segítséget sem akkor, sem most nem igényel. Mivel nem hízelgő és a cirógatást sem értékeli túl sokra nevelése nem könnyű feladat. Nagy mozgásigénye és területőrzési hajlama miatt semmiképpen nem lakásba való kutya. A vérében van az őrzés. Általában nappal pihen, bár a figyelmét ekkor sem kerülheti el semmi. Éjszaka azonban övé a terep. Habár nem ugatós minden neszre reagál.
Hang nélkül, vakmerően támad. Védett területét sajátjának tekinti és idegen élőlényt nem enged rá. Bizalmatlan. Keresve sem találhatunk nála impozánsabb és bátrabb társat és házőrzőt.


Általános leírása:
Színe fehér.
Marmagassága kanoknál legalább 70 cm, szukáknál legalább 60 cm. Testsúly kanoknál 50-60 kg, szukáknál 40-50 kg. Komoly problémát okozhat a tekintélyes bunda tisztítása. Ha megoldható, a teljes száradásig valamilyen meleg és zárt helyiségben helyezzük el kutyánkat. A fürdetések közötti időszakokban, kiállítási idényben, helyi fehérítés is alkalmazható az elpiszkolódott  részeken.

Category: 0 megjegyzés

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése