Nyereményjátékok és ingyenes termékminták

 

 

Egyéni keresés

Skót juhászkutya





Eric Knight hősével, a szuperkutya Lassie-vel személyén kívül e fajtát is halhatatlanná tette. A collie hosszú története során részese volt a népszerűség összes örömének és keservének egyaránt.



Mint fajta, valószínűleg a skót felföldről és Anglia északi részéről származik Angliában az 1860-ban rendezett kutyakiállításon külön osztályuk volt a pásztor- és juhászkutyáknak, öt indulóval. Az első helyen egy nőstény végzett, akit "tiszta fajtájú skót szuka" megjelöléssel állítottak ki. Az ezerkilencszázas évektől a fajta népszerűsége töretlenül nőtt, és a Lassie-láz kitörésekor csúcsosodott ki.Kb. 10 évvel később már külön osztályban szerepeltek a rövid, illetve hosszú szőrű juhászkutyák. 1871 fontos évszám a fajta történetében. Ekkor bukkant fel egy birminghami kiállításon a híres Old Cockie, aki a modern collie ősatyjává vált.
A skót juhászkutya népszerűségéhez hozzájárult maga Viktória királynő is, akinek több collie-ja is volt. A királyi levéltárban több dokumentum is található a királyi udvar kutyáiról.
Az 1920-as években alakult két híres kennel, mely igen nagy befolyással volt a fajtára, a Westcarr és a Ladypark. 1947-ben született minden idők egyik legnagyobb sztárja, ICH Lochinvar of Ladypark. Tíz éves korára már kétszeres Cruft’s győztes volt. A hatvanas-hetvenes évek három sztárkutyája Dazzler of Dunsinane, Royal Ace of Rokeby és Ramsey of Rokeby volt. Sok-sok mai collie vezethető vissza e három kutyára.



A skót juhász rendkívüli hűsége mellett még számos jó tulajdonsággal rendelkezik Élénk, értelmes, bátor, ugyanakkor engedelmes és tanulékony. Látása és hallása kiváló. A skót juhászkutyák nagyon családközpontú kutyák. Szeretik a gyermekeket, intelligensek, gyorsan tanulnak, nagyon érzékenyek, játékosak. Azonban éppen ezen tulajdonságaik miatt nem valók mindenkinek: nagyon igénylik, hogy sokat foglalkozzanak velük; csak így maradnak jókedvűek és mozgékonyak. Ha magára hagyjuk, nem foglalkozunk egy collie-val, könnyen tolakodóvá, lerázhatatlanná válik. Ha unatkozik, számtalan rossz tulajdonságot vehet fel.
A colliekat nem szabad megkötni, megláncolni. Terelőkutyaként képes naponta 60 kilómétert is lefutni, ezért célszerű nagy, de bekerített területen vagy tágas kennelben tartani. Egy másfél méteres kerítést még könnyedén átugranak, ajánlott a legalább 1,8 méteres magasság.


Az engedelmességi gyakorlatok megtanulása nem okoz gondot a collie-nak. Azonban lágy bánásmódot igényel, s gyors korrekciót, ha megértette, de összekeverte a tanultakat. Egyébként ragyogóan ki tudja találni, hogyan is lehet elkerülni egy feladatot. A küllemre való tenyésztés ellenére a mai skót juhászok sokat megőriztek őseik tulajdonságaiból, így bizonyos területeken kiváló munkakutyává válhatnak. A simaszőrű collie alkalmas fogyatékos emberek segítésére. A collie-t általánosan használják szociális és terápiás kutyaként, beteglátogatóként kórházakban, szociális otthonokban. Alkalmas kereső- és mentőkutyának is.


Általános leírása:
Szőrzet: Jól illeszkedik a test körvonalához, nagyon sűrű. A fedőszőr sima, kemény tapintású. Az aljszőrzet puha, bundaszerű. A sörény és a nyakon a gallér dús. A pofarészen, orron lévő szőrzet sima és rövid. A farok nagyon dúsan borított szőrrel.
Színek: A négy elismert szín: gold sable, tricolor (fekete, fehér cserszínű rajzolatokkal); blue-merle (világos ezüstös kék, fekete, vagy feketén márványozott rajzolatokkal) és bicolor (vörös, fehér). Mindegyik felsorolt színváltozat mutathat több-kevesebb, a collira jellemző fehér rajzolatot. De a teljesen fehér szín nem elfogadott!
Méretek: Kanoknál, 56-61 cm; szukáknál, 51-56 cm
Súlya: 25-28 kg.


Szépsége mellett a collie kitűnő munkakutya. Az utóbbi időben azonban kiképzésükkel egyre kevesebben foglalkoznak. A fajta kedvelőinek szubjektív véleménye szerint ez a fajta tud a legjobban küzdeni, ha szükséges.

Category: 0 megjegyzés

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése