Nyereményjátékok és ingyenes termékminták

 

 

Egyéni keresés

Puli

A fajta története, kialakulása

A puli ősei nagy valószínűséggel ősi magyar pásztorkutyák voltak. Vándorló elődeink a nyájak, kondák, gulyák és ménesek mellett legfőbb segítőiket, a pásztorkutyákat is magukkal hozták a Kárpát-medencébe. A nagy testű komondor és kuvasz rendíthetetlenül őrizték gazdáik vagyonát, míg a puli összetartotta az állatokat.
Az igazi fordulóponthoz az 1900-as évek elején érkezett a fajta. Újra felfedezték a pulit, de nem mint terelőkutya. A külterjes pásztorkodást a belterjes gazdálkodás váltotta fel. Csökkent alkalmazásuk lehetősége a nyájak mellett a pásztoréletben. Bár megtartották ősi munkakörüket is, olyan funkciókat láttak el, amely gazdáik életkörülményeinek megfelelt: Házőrző, személyvédő ebek lettek. A II. Világháború után a fajta elvesztette népszerűségét, amelyet igazából mind a mai napig nem sikerült visszaszereznie.

Viselkedés és jellem

Erről a kutyáról el lehet mondani, hogy csak éppen beszélni nem tud. Szinte mindent megért! A jól nevelt puli nem csak gazdája szavait, de intését, sőt szemeivel kifejezett akaratát is parancsnak veszi, és feltétlen teljesíti.Energikus, mozgékony, nagyon élénk vérmérsékletű, sohasem lusta állat.

Bátor, szinte semmitől sem fél. Ugatós, de kiegyensúlyozott kutya, bár előfordulhat, hogy idősebb korára kicsit kiszámíthatatlanná válik.

Általános leírása:
Szőre kölyökkorban tömött, hullámos, vagy göndör lefutású. Később fürtöket képez, majd erős szerkezetű szalagokat vagy zsinórokat alkot. Szőrköntöse durvább felszőrökből és finomabb pehelyszálakból áll. A két szőrtípus határozza meg bunda jellegét. A szemet ernyőszerűen takarja a fej sűrű szőrzete, így a fej gömbölyűnek tűnik.
Színe: fekete, fehér, fakó és különböző árnyalatai.

Marmagassága: Kanok ideális mérete 41-43 cm.
Szukák ideális mérete 38-40 cm
Testsúly: kanoknál 13-15 kg, szukáknál 10-13 kg.
Szőrét nyírni nem szabad, mert előfordulhat, hogy többé nem nő meg.

Category: 0 megjegyzés

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése