Nyereményjátékok és ingyenes termékminták

 

 

Egyéni keresés

Rottveiler


Társ, akit komolyan kell venni

Testalkata, magabiztos tekintete, képességei, tekintélyt parancsoló megjelenése egyre több kutyabarátot hódít meg. Az utóbbi 10 esztendőben a rottweiler népszerűsége tört előre a legnagyobb mértékben valamennyi kontinensen.


Pszichikai alkatának megfelelően barátságos, békés alaphangulatú, nagyon ragaszkodó, engedelmes, és szívesen dolgozik. Élénksége, mozgási és tevékenységi ösztöne közepes fokú. Lakásban már csak méretei miatt sem ajánlatos tartani, nem is beszélve egy elhízott Rottweiler esztétikai élményéről!


Tanulékonysága kitűnő. Erős kiegyenlített típus. Kevéssé gyanakvó természete, középszerű támadó ösztöne és igen nagy magabiztossága következtében a külső befolyásokra nyugodtan és várakozóan reagál.
Fenyegetés esetén jól kifejlődött küzdő és védő ösztöne következtében védekezése azonnal előtérbe lép. Fájdalmas külső behatásokat is félelem nélkül visel el. Ha megszűnik a fenyegetettség, a harcos hangulat aránylag hamar elmúlik és békés hangulatba vált át.


Aki úgy határoz, hogy rottweilert vesz maga mellé társul, az legyen tudatában, hogy ez a fajta nem mindenki, nem akárki kutyája. Ha az újsütetű kutyatartó a divathullámnak engedve avagy a "roti" hírnevétől elbűvölve, emellett a fajta mellett határoz, rossz úton jár. Ne felejtsük a Rottweiler olyan társ akit komolyan kell venni. Ha a gazda betartja a fajtával támasztott követelményeket és megtalálja a közös hangot kutyájával olyan barátság alakul ki a rottweiler iránt ami valószínűleg egy életre szól.


A kutya általános megjelenése
A rottweiler zömök, közép nagy- nagy kutya, sem elnehezült, sem könnyű, magasra állított és nem levegős. Helyes arányaiból, enyhén nyújtott zömök és erőteljes alakjából nagy erőre, mozgékonyságra és kitartásra lehet következtetni.

A legfontosabb méretarányok
A törzs hosszúsága, melyet a vállbúb és az ülőgumó között kell lemérni, maximálisan 15%-kal haladhatja meg a marmagasságot.
A kanok marmagassága 63- 68 cm, a szukáké 58- 63 cm. Színe hasonló a dobermannéhoz fekete, helyenként cser- vagy mahagónibarna rajzolattal amely azonban legfeljebb a test egytizedére terjedhet ki.


Története
Rottweilerünk ősei feltehetőleg Germániában, a korabeli római helytartóságban éltek. Abban az időben harci, csordaterelő és hajtókutyának alkalmazták őket. Kutyánk római kori őseit az évszázadok során tenyésztett, majd bevándorolt kutyákkal, a helybeli juhászkutyákkal, valamint buldogokkal is párosították.
Az ős rottweilert kitartása, bátorsága, életrevalósága, intelligenciája, jó őrző- és hajtótulajdonságai alapján tenyésztették. A középkorban a mai Németország területén lévő Rottweilben e római eredetű ebek leszármazottait helybeli juhászkutyákkal keresztezve létrehozták az un. Rottweiler Metzgerhundot azaz a mészároskutyát. Történetéhez hozzátartozik egy 1886-ból származó német céhtábla, amely művészi szinten ábrázol egy mészárost és egy ökröt, amelyet egy jellegzetes rottweiler vezet kötőféken. Ebben az időben a ma elismert fajták közül még nem sok létezett, ezért a rottweiler esetében joggal beszélhetünk "régi fajtáról A rottweiler eredetileg szarvasmarha-terelésre lett kitenyésztve, ezért a mai példányok közül a legtöbb azonnal helyesen reagál, amennyiben alkalmat biztosítanak neki erre A rottweiler a teljesítménye és a különös jelleme alapján egyre ismertebb lett.
A gazdasági változások és a. technikai vívmányok gyors elterjedése miatt, felhasználási területe csökkent, de teljesítménye miatt elfelejteni nem lehetet.

Természet
Mint már talán az előző oldalakból kiderült: Vérbeli örzőkutya! Szükség lehet rá, hogy engedelmességre szoktassuk és keményen bánjunk vele. A törődést meghálálva igazán ragaszkodó nyugodt vérmérsékletű igazi jóbarát válik belőle. A rottweiler magából tekintélyt és erőteljességet sugárzó kutya Azok az emberek, akik szeretik a feltűnést, biztosan nem ezt a fajtát választják. Viszont aki alapvetően jóindulatú, kiegyensúlyozott és nem ingerlékeny kutyát szeretne megtalálhatja a számítását.
Azonban az, aki "mérges kutyát" képzel magának, egy veszélyes kutyát is formálhat belőle és ez a tulajdonsága az ami miatt sokan tudatlanul a "gyilkos kutya" jelzőt aggatták rá, sokat rontva ezzel a kutya tradicionálisan kiharcolt jó hírén.
Mindemellett ahhoz, hogy a rottweilerből egy jó és megbízható őrző- és védőkutya váljék, nagyon egyszerű a "recept": gondoskodni kell arról, hogy a számára kijelölt otthonban jól érezze magát.
Idővel, előbb vagy utóbb felelősséggel átveszi a ház és az ott lakó emberek őrzését és védelmét, mivel ez felel meg ősi védő és őrző magatartásának.
Ha szép minden tekintetben megfelelő társat szeretnénk magunk mellé a szülők megfigyelésével sokat könnyíthetünk a kölyök kutyák kiválasztása alatt felmerülő dilemmákon.

Category: 0 megjegyzés

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése