Nyereményjátékok és ingyenes termékminták

 

 

Egyéni keresés

Uszkár

 


Nem éppen szerencsés körülmény, hogy a kutyakiállításokon általában tökéletesen feltupírozott tulajdonképpen kutyához nem nagyon hasonlító állatokkal találkozhatunk. Ez a tény könnyen előítéletekkel gazdagítja a szemlélőt elfeledkezvén arról, hogy voltaképpen a világ egyik legokosabb kutyafajtájáról van szó.

 

A fajta története, kialakulása
Az uszkár származását illetően számos teória látott napvilágot. Valódi eredetét azonban mind a mai napig homály fedi. Az ezerötszázas évektől találkozhatunk a fajtával Angliában, Oroszországban, Németországban és Franciaországban is de hasonlóan nyírt kutyákkal már találkozhatunk az ókori egyiptomi és görög ábrázolásokon is. Az uszkár szó speciálisan magyar, a 30-as évek nyelvújítása alatt jött létre valószínűleg az "úszkál" szóból. Az angol és német nevének (poodle, pudle) jelentését visszavezetve szintén a vízhez való kapcsolathoz jutunk. Így talán feleletet kaphatunk a mai különleges nyírási módok valódi okaira. Feltételezések szerint a vízi vadászatoknál használt kutyák lábát és hátsó részét azért nyírták rövidre, hogy megkönnyítsék számukra az úszást, az ízületeknél viszont a gyulladásokat elkerülendő hagytak szőrpamacsokat. A fejen pedig azért kötötték copfba az uszkár szőrét, hogy a vizes tincsek ne lógjanak a kutya szemébe. Más feltevés szerint azonban e nyírás oka sokkal prózaibb, a gyakran cirkuszban fellépő kutyáknak feltűnést kellett kelteni, amit az oroszlános külsővel értek el.

Category: 1 megjegyzés

1 megjegyzés:

Unknown írta...

Az oroszlános nyírás a vizivadászat miatt alakult ki. Cirkuszban csak a 18-ban kezdték használni.A kiállításokon azért így mutatják be mert ez az autentikus nyírásmód.

Megjegyzés küldése